Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in
/home/devletyardimi/public_html/wp-content/plugins/onceki-yazi-linki/onceki_yazi_linki.php on line
56
Boş Plaka Nasıl Sorgulanır?, Özel Plaka Sorgulama; EGM ve e-Devlet boş plaka sorgulama 2022 işlemleri nereden yapılır diye merak eden bir çok araç sahibi bulunmakta. Size güzel bir haberimiz var, internet aracılığıyla, e-devlet üzerinden ve cep telefonunuzdan SMS göndererek sorgulamak istediğiniz plakanın boşta olup olmadığını öğrenmeniz mümkün. Peki Boş Plaka Nasıl Sorgulanır?
Boş plaka sorgulama işlemi, genellikle yeni araç alan kişilerin plakalarının özel ve anlam ifade eden bir plaka olmasını istemelerinden kaynaklı olarak araştırılmaktadır. Ülkemiz’de hemen hemen herkes plakasının kendine özel olmasını ister sanırım. Eğer özel bir plaka almak istiyorsanız öncelik olarak plakanızın ne olmasını istiyorsunuz onu kararlaştırın. Kararınızı verdikten sonra sorgulama işlemini aşağıda belirttiğimiz tekniklerle yapabilirsiniz.
Araç alım ve satım işlerinin yanı sıra ruhsat ve plaka işlemleri de artık noter üzerinden yapılmaktadır. Eğer yeni araç alacaksınız öncelikle noterde alım sağlayacağınız zaman yetkiliye plakayı değiştireceğinizi söyleyin. Daha sonrasında en yakın şoförler odasına giderek plaka çıkarma ve basım işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Boş Plaka Sorgulama 2022 Boştaki Plakalar
Boş Plaka Sorgulama 2022 Boştaki Plakalar; Sıfır ya da ikinci el araç alımı yapan vatandaşlar plakalarını değiştirip kendilerine özel plaka çıkarmak istemektedirler. Bu nedenle Boş plaka sorgulama işlemi yaparak istediğiniz plakanın boşta olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Plakayı sorgulamamızın amacı o plakanın boşta olup olmadığını öğrenmektir. Ancak arzuladığınız plaka boşta görünmüyorsa o zaman plakanın sonundaki rakamlardan değişik olanları bulabilir ve dolayısıyla ortada bulunan harfleri kendinize uyumlu olarak özel plaka olarak alabilirsiniz.
Özel plaka sorgulamak için aşağıdaki 4 adımdan istediğinizi kullanabilirsiniz;
-
Emniyet Genel Müdürlüğü Üzerinden Sorgulama
- E-Devlet Üzerinden Sorgulama
- SMS Atarak Sorgulama
- Sigortam 360 ile Sorgulama
Yukarıda saymış olduğumuz kanallarla plaka sorgulama işlemi yapabilmek mümkün.
Emniyet Genel Müdürlüğü Boş Plaka Nasıl Sorgulanır?
Emniyet Genel Müdürlüğü Boş Plaka Nasıl Sorgulanır?; Boş plaka sorgulama aslında çokta zor değil bu nedenle endişe etmenize gerek yok. Sorgulayabileceğiniz alternatiflerden birisi EGM boş plaka sorgulama ekranıdır.
EGM resmi web sitesi aracılığıyla ücretsiz boş plaka sorgulama işleminizi yapabilirsiniz.
Ancak yaşadığınız ile göre bu değişkenlik sağlayabilir. Bazı emniyet müdürlükleri henüz bu sisteme geçiş sağlamamıştır. Ancak Trafik Tescil İşlemlerini arayarak ya da fiziki olarak başvurunuzu yapıp plaka sorgulayabilirsiniz.
e-Devlet Boş Plaka Sorgulama
e-Devlet Boş Plaka Sorgulama; e-Devlet ülkemiz’de aktif bir şekilde kullanılmakta olup vatandaşlar için gerçekten çok yararlı bir uygulamadır. e-Devlet sistemi üzerinden bir çok sorgulamayı dakikalar içerisinde yapabiliyorsunuz. e-Devlet sistemine giriş yapabilmek için şifre gerekmektedir, eğer şifreniz yoksa PTT şubesine giderek şifre alabilirsiniz.
Ancak üzülerek şunu belirtmek isteriz ki e-devlet üzerinden yapılan E-devlet boş plaka sorgulama hizmeti 2022 yılında bazı nedenlerden dolayı kaldırıldı.
Yani e-Devlet sitesi ya da mobil uygulamasından artık boş plaka sorgulama işlemi yapılamamaktadır. Bunun dışında kendi üzerinize kayıtlı olan araçları sorgulama yapabiliyorsunuz. Daha öncesinde T.C. numarası aracılığıyla bile araç sorgulaması yapılıyorken günümüzde artık bu işlemi yapmak mümkün değil.
SMS ile Özel Plaka Sorgulama 2022
SMS ile Özel Plaka Sorgulama 2022; Cep telefonunuzdan SMS yoluyla boş plaka sorgulama yapabilmeniz mümkün. Fakat sorgulama işlemi ücretsiz SMS ile plaka sorgulama olarak düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Sorgulama işlemleri ücrete tabidir.
SMS ile özel plaka sorgulama yapmak için 5664’e SMS atmanız yeterli olacaktır. Plakayı yazıp 5664’e gönderdiğinizde hakkında bilgi, hasar kaydı gibi bilgiler SMS olarak gelirse bilin ki bu plaka doludur.
Ancak sorguladığınız plakayla ilgili bilgi vs hasar kaydı gibi bilgiler gelmezse boşta olduğu manasına gelir. Fakat aradığınız boş plakayı bulana kadar kaç SMS atarsanız maliyeti de o kadar artar.
Sigortam 360 ile Plaka Sorgulama
Sigortam 360 ile Plaka Sorgulama; Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi aracılığıyla hizmet yapan Sigortam 360, boş plaka sorgulama yapabilmek için kullanacağınız alternatif bir kanaldır. 5664 de SGM tarafından yönetildiğinden dolayı plaka sorgulamalarınızı uygunluğunu kontrol etmenize olanak sağlar.
Yapılacak sorgulama işlemi ücretlidir, kredi kartı ile plaka sorgulama işlemi yapabilmek için Sigortam 360’ı kullanabilirsiniz. Sorgulama yapabilmek için Sigortam 360’a giriş yapın ve sorgulamak istediğiniz plakayı menü üzerinden yazdıktan sonra ödeme yaparak sorgulamanızı tamamlayabilirsiniz.
Ancak şunuda belirtmek isteriz ki yapacağınız her sorgulama ücrete tabidir.
Plaka Alınırken Neleri Bilmek Gerekir?
Plaka Alınırken Neleri Bilmek Gerekir?; Özel plaka almak isteyen vatandaşlar, boş plaka sorgulama yapmak isterlerse şu anlık yukarıda anlatmış olduğumuz adımları uygulayabiliyorsunuz. Sorgulama işlemi sonrasında bulduğunuz plakayı ivedilikle almanız gerekmektedir, aksi halde her an o plaka alınabilir.
Ayrıca plaka alınırken bazı hususlara dikkat etmelisiniz. Dikkat edeceğiniz hususlarda plakayı almadan önce bilgi sahibi olmanız doğru bir adım atmanıza olanak sağlar.
Dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir;
- Almak istediğiniz plaka ikamet ettiğiniz adrese kayıtlı olmalıdır.
- Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri plaka uygunluğunu incelemektedir.
- Plaka başvurusu yaparken bağış yapılmalıdır.
- Plakaya göre tutar farklılık arz edebilmektedir.
- Bağış ardından dekont alınmalıdır.
- Firma üzerine plaka alınacaksa Emniyet Genel Müdürlüğüne gidilmelidir.
Örnek verecek olursak; Balıkesir’de ikamet eden bir kişi İstanbul özel plaka çıkaramamaktadır.
Plaka Tahsisinde Hangi Belgeler İsteniyor?
Plaka Tahsisinde Hangi Belgeler İsteniyor?; Özel plaka almak isteyen vatandaşların boş plaka sorgulama işlemi yapması gerekir. Boş gördüğünüz plakayı alabilmek için bazı belgeler istenmektedir ve bu belgeler şu şekildedir;
- Otomobile ait sicil gazetesi, imza sirküsü ve sicil kaydı
- Kimlik aslı ve bunun fotokopisi
- ÖTV Ödeme Belgesi
- Fatura ile beraber bunu düzenleyen bayiye dair yetki evrakı
- Zorunlu Mali Sorumluluk Araç Sigorta Poliçesi
- Uygunluk Belgesi
- Şoförler Odası’ndan temin edilebilecek araç tescil belgesi ile müracaat işlem formu
Bunların dışında sizden duruma göre ek belge istenebilir. Plaka çıkarma işlemi için yukarıdaki belgeleri temin etmeniz gerekir.
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Mardin, Bursa, Hatay, Muğla, Balıkesir, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Edirne ve Yalova boş plaka sorgulama ve özel plaka sorgulama yapmak isteyenler için yöntemleri bunlardır. Yine 81 il için yukarıda bahsetmiş olduğumuz alternatif yöntemlerle sorgulama işlemi yapabilirsiniz. EGM ve e-devlet diğer sorgulama işlemleriyle ilgili aklınıza takılan diğer soruları yorum kısmından bizlere iletebilirsiniz.
Boş Plaka Nasıl Sorgulanır?, Özel Plaka Sorgulama konusunun sonuna geldik.
Bir önceki yazımız olan e-Okul Öğrenci Numarası Sorgulama Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.